Šta je invazivni melanom?
Šta je invazivni melanom?

Video: Šta je invazivni melanom?

Video: Šta je invazivni melanom?
Video: Maligni Melanom (Melanoma Malignum) 2024, Juli
Anonim

A melanom in situ nije izvršila invaziju izvan bazalne membrane, dok je an invazivni melanom proširila se izvan nje. Neki histopatološki tipovi melanom su inherentni invazivna , uključujući nodularne melanom i lentigo maligna melanom , gdje je in situ pandan lentigo maligna melanom je lentigo maligna.

Šta ovdje znači invazivni melanom?

Rano Melanomi Faza I: Rak je manji od 1 mm u dubini Breslow -a, a može i ne mora biti ulceriran. It je lokalizovano ali invazivna , značenje da je prodrlo ispod gornjeg sloja u sljedeći sloj kože.

Takođe, kako izgleda invazivni melanom? Nodular melanom It je obično invazivna - što znači da je već dosegao dublji sloj kože - u to vrijeme je prvi put dijagnostikovana. Kako to izgleda : Nodularni melanom je često prepoznati as kvržica na koži, obično plavo-crne boje, ali ne rijetko can takođe se pojavljuju as ružičasta do crvena izbočina.

Također treba znati, koja je prognoza invazivnog melanoma?

Faza 4 melanom znači da se rak proširio na druge dijelove tijela, poput pluća, mozga ili drugih organa i tkiva. Možda se proširio i na limfne čvorove koji su na dobroj udaljenosti od izvornog tumora. 10 godina preživljavanje stopa je 10 do 15 posto, prema Američkom društvu za borbu protiv raka.

Koliko živite nakon dijagnosticiranog melanoma?

Očekivano trajanje života za karcinomi često se izražava kao petogodišnja stopa preživljavanja (postotak pacijenata koji će biti živi 5 godina nakon postavljanja dijagnoze). Ukupna prosječna petogodišnja stopa preživljavanja za sve pacijente s melanomom je 92%. To znači da će 92 od 100 ljudi kojima je dijagnosticiran melanom biti živi za 5 godina.

Preporučuje se: