Šta je bilo vezivanje stopala u staroj Kini?
Šta je bilo vezivanje stopala u staroj Kini?

Video: Šta je bilo vezivanje stopala u staroj Kini?

Video: Šta je bilo vezivanje stopala u staroj Kini?
Video: НЕ ХОДИ ЗА МНОЙ. Страшные истории на ночь.Страшные истории. Creepypastas 2024, Juli
Anonim

Vezivanje stopala bio je običaj nanošenja čvrsto vezivanje to the stopala mladih djevojaka da modificiraju oblik i veličinu svojih stopala . Procjenjuje se da je do 19. stoljeća 40–50% svih Kineski žene su možda imale vezanih stopala , i do skoro 100% među višom klasom Kineski žene.

Štaviše, zašto su Kinezi radili vezivanje stopala?

Stopalo - vezivanje bila je praksa koja se prvi put provodila na mladim djevojkama u dinastiji Tang kina ograničiti njihov normalan rast i ostvariti svoj stopala što je moguće manji. Smatrani atraktivnim kvalitetom, efekti procesa bili su bolni i trajni.

Nadalje, koje je porijeklo vezivanja za stopala? Ukratko istorija vezivanja stopala . Kaže se da je praksa nastalo vezivanje za stopala među dvorskim plesačima u ranoj dinastiji Song (960-1279). Procjenjuje se da je do ranog 19. stoljeća do 40%, a možda i više, Kineskinje imalo svoje noge vezane . Među elitnim ženama to bi bilo skoro 100%

Slično, kada su se kineska stopala vezala?

Dakle, vezivanje nogu počelo je s kraljevskog dvora, a zatim se proširilo po cijeloj Kini, počevši od juga zemlje i uskoro došavši do sjevera. U 12. vijek , vezivanje nogu postalo je mnogo raširenije, a do rane dinastije Qing (sredinom 17. vijek ), svaka djevojka koja je htjela da se uda imala je vezana stopala.

Mogu li vezana stopala biti nevezana?

Pue's stopala bili vezan u sedam i bili nakratko neovezan u 12 (1949. godine), kako je u to vrijeme bilo potrebno. Neobavezujuća povreda je naterala žene da se prilagode načinu na koji stoje i da hodaju sa slomljenim prstima.

Preporučuje se: