Šta je Prolene šav?
Šta je Prolene šav?
Anonim

Prolene je sintetički, monofilamentni, neupijajući polipropilen šav . Indiciran je za zatvaranje kože i općenito približavanje i podvezivanje mekih tkiva. Njegove prednosti uključuju minimalnu reaktivnost tkiva i izdržljivost. Često se koristi zajedno s upijajućim šav Monocryl.

Imajući ovo u vidu, da li je potrebno ukloniti Prolene šavove?

Općenito, što je veća napetost na rani, to je duže šavovi treba da ostane na mestu. Kao vodič, na licu, šavovi treba biti uklonjen za 5-7 dana; na vratu, 7 dana; na tjemenu, 10 dana; na trupu i gornjim ekstremitetima, 10-14 dana; a na donjim ekstremitetima 14-21 dan.

Slično tome, koje su 3 vrste šavova? Sve ove vrste šavova mogu se općenito koristiti za popravak mekih tkiva, uključujući i kardiovaskularne i neurološke zahvate.

  • Najlon. Prirodni monofilamentni šav.
  • Polipropilen (Prolen). Sintetički monofilamentni šav.
  • Svila. Pleteni prirodni šav.
  • Poliester (etibond). Pleteni sintetički šav.

Ljudi se također pitaju, kada treba ukloniti Prolene šav?

Iako ove šavovi apsorbiraju se različitim brzinama, svi se obično apsorbiraju u roku od četiri do osam tjedana. Najlon, ne upija se monofilamentom šavovi (na primjer, polipropilen [ Prolene ]) mora na kraju biti uklonjen . Uloga upijajućeg šavovi u zatvaranju područja sa niskom napetošću kože nastavlja se evaluirati.

Koliko je vremena potrebno da se Prolene upije?

Apsorpcija je minimalno 40 dana i završi za 56-70 dana.

Preporučuje se: