Sadržaj:

Koji je redosled izvlačenja i zašto je to važno?
Koji je redosled izvlačenja i zašto je to važno?

Video: Koji je redosled izvlačenja i zašto je to važno?

Video: Koji je redosled izvlačenja i zašto je to važno?
Video: 🐕 Osnovna Dresura Pasa – Top 10 Najosnovnijih Naredba Koje Svaki Pas Mora Znati! 2024, Juli
Anonim

Redosled izvlačenja je slijed cijevi koji certificirani flebotomist treba slijediti pri prikupljanju krvi. Svaka cijev se razlikuje po aditivu i boji cijevi. Obučeni flebotomista koji koristi ispravan redosled izvlačenja osigurava da dobiju kvalitetan uzorak koji će se koristiti u dijagnostičke svrhe radi pružanja točnih rezultata.

Slično se može zapitati, zašto je redoslijed izvlačenja toliko važan?

Kao što možda već znate, krv mora biti nacrtano i sakupljeni u epruvetama u određenom red , poznat kao Red izvlačenja . Ovo je potrebno kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija aditiva između cijevi.

Neko se takođe može zapitati zašto je važan redosled vađenja krvi? Kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija aditiva između cijevi, krv mora biti nacrtana u određenom red . Postupak je isti za sve vrste cijevi ili instrumenata koji se koriste. Od vitalnog je značaja da se red slijedi se ne samo kako bi se izbjegla kontaminacija, već i kako bi se osigurala točnost rezultata ispitivanja.

Ovdje, kojim redoslijedom vadite krv?

NARUČENI RED

  1. Prvo - boca ili cijev za hemokulturu (žuti ili žuto-crni vrh)
  2. Drugo - koagulacijska cijev (svijetloplavi vrh). Ako je samo rutinski test koagulacije jedini naručeni test, tada se može izvući jedna svijetloplava gornja cijev.
  3. Treće - cijev bez aditiva (crveni vrh)
  4. Posljednje izvlačenje - aditivne cijevi ovim redoslijedom:

Koju bocu hemokulture prvo nacrtate?

Ako sakupljate od odrasle osobe ili adolescenta, aerobno boca (plavi vrh) uvijek se mora cijepiti prvo kako bi se izbjeglo ispuštanje zraka iz šprica u anaerobni boca . Odložite iglu i špric na odgovarajući način (npr. u kantu za oštre predmete).

Preporučuje se: